Alamak! Ape ni?

Tuesday 10 November 2015

Resepi Puding Triffle Layer

Bila belum beranak2 lg kita buat apa? Haaa kita penuhkan list2 mende nak makan yg kita x dapat2 lg la..

Hahaha!

Takde lah, aku ni kene jaga sugar intake. Tp since smlm pg Giant, beli brg2 mknan dalam pantang nnt, so teringat kat anak bujang. Dia suka sgt mkn puding triffle. So beli brg2 utk buat kat dia.


Haa kali ni taknak guna kek swiss roll. Tp nak guna kek coklat. Beli pun kek coklat giant. Kek coklat ni kurang manis. Ok la utk dibuat another desert. Nnt campo dgn buah2 koktail la, jelly puding lg. Manis pun cantik2 je.



So resepi aku mcm kat bwh ni.

Resepi Puding Triffle Layer

Bahan-bahan
Kek coklat/kek swiss roll
Tepung kastard 4 sudu besar
Gula 4 @ 5 sudu besar
Susu cair 1 tin
Air 1 tin (nnt ukur guna tin susu cair td)
Buah-buahan koktail dlm tin
Puding jelly Nona

Cara membuat
Kek di susun cantik2 dalam bekas/loyang. Sy guna mangkuk kaca 4 segi. Dah susun elok2, siramkan kek tu dgn air dari buah-buahan koktail dalam tin td. Siram sampai basah, lebih senang lepas tu kita nak tekapkan kek2 td supaya padat. 

Lepas tu, mula memasak kastard. Dlm periuk, masukkan susu cair, air satu tin, tepung kastard dan gula. Letak atas apu, start kacau. Guna kan hand whisk, supaya adunan tidak berketul. Bila da didih (ade buih2 meletup manja), ttp api, keep on kacau sampai da agak2 kurang panas. Then tuangkan la atas kek tadi. Biar kejap dlm beberapa minit, bg kastard tu keras skit, then masukkan buah2 koktail. Buah aje, air dia x payah. Susun lawa2.

Last part kita masak la pulak jelly puding. Guna yg perisa strawberry lg sedap. Cara masak jelly puding tu, ade tulis kat belakang kotak nya. Dah masak, bole tuang atas buah2 koktail tu. 

Siap! Then sejukkan lah dlm fridge. Bole la ngap lepas tu... 


Aku buat ade extra bancuhan, so letakkan dalam cawan kaca plak. Hihi. 

Selamat mencuba!

1 comment: